Hjem Mallorcaseminar 2019

Mallorcaseminar 2019

Da var Mallorcaseminaret over for denne gang.

I år var det lagstrenerne våre som var samlet tre dager på Mallorca. Her deltok ansatte fra NTG Bodø, Bærum, Kongsvinger, Lillehammer og Tromsø, samt fra våre ungdomsskoler og representanter fra ledelsen. Idrettene ved NTG er delt i tre grupper. Vi har lagidretter, tekniske/taktiske idretter og utholdenhetsidretter. Hvert år drar en av gruppene til Mallorca for å møtes på tvers av skoler og idretter for å utveksle kunnskap og erfaringer. Hensikten med seminaret er å øke kompetansen, og å gi inspirasjon og faglig påfyll til trenere og ledere. Seminaret fungerer også som en god arena for sosialt samvær, faglig diskusjon og erfaringsutveksling på tvers av idretter og skoler. Denne gangen var det invitert fagfolk fra blant annet Canada, Danmark, Spania og Hockeyforbundet. I år var det andre gang våre lagstrenere var samlet på Mallorca, og totalt sjette året på rad vi arrangerer dette. 

På den første dagen av seminaret fikk vi høre to veldig interessante foredrag. Dansken Claus Dalgaard-Hansen åpnet seminaret. Claus har sin bakgrunn fra håndballen. Han har vært håndballtrener for alle aldersgrupper og på alle nivåer i mange år. Han har i tillegg vært ungdomslandslagstrener, talentansvarlig på herresiden og assistenttrener for herrelandslaget. Han holdt et foredrag med tittelen: «Det gode talentutviklingsmiljøet». Her fikk vi en innføring i rekruttering og utvikling av unge talenter. I løpet av seminaret holdt Claus totalt fire foredrag. De tre andre foredragene var kalt "Talentutviklerens rolle og ansvar", "Det er mange veier til toppen" og "Identifikasjon og seleksjon av atleter". I foredragene sine la han frem flere perspektiver på langsiktighet og tålmodighet i utviklingsløpet til unge utøvere.

Neste foredragsholder var tidligere hockeyspiller Ole-Kristian Tollefsen. Han var elev ved NTG Lillehammer i perioden 2000-2003. Dette foredraget var kalt «Fra NTG til NHL», og handlet om hvordan tåle kampbelastningen i NHL. Ole-Kristian har hatt stor suksess i NHL med totalt 163 kamper for Columbus Blue Jackets. Han ble den fjerde nordmannen som spilte i NHL på den tiden. Han ble kjent for sine taklinger, sin fysiske spillestil og for sine slåsskamper, og fikk dermed i Columbus kallenavnet «The Norwegian Nightmare». I tillegg har han vært en av de viktigste lederskikkelsene på det norske landslaget. Han deltok i Vinter-OL i 2010 og i 2014, og var fra 2011 til 2016 kaptein på det norske landslaget.

Ole-Kristian kom til NTG og Lillehammer som 16-åring. Som de fleste andre på denne alderen, er det ikke bare lett å flytte hjemmefra og på hybel. Han mente at ved hjelp av foreldre og fantastiske trenere ved skolen, gikk overgangen veldig fint.

På dag to av seminaret ble trenerne delt opp i grupper. NTG-U hørte på foredrag av canadieren Jim Grove. Våre to forelesere fra dagen før, Claus Dalgaard-Hansen og Ole-Kristian Tollefsen, var ansvarlige for våre trenere på henholdsvis håndball og hockey. Fotballtrenerne hadde fått besøk av to spanjoler fra Real Madrid University, David Viejo Romero og Guillermo Hamdan Zaragoza (bildet til venstre). Her fikk vi mye nyttig informasjon om fysisk trening og virkningen av dette.

Canada har innført en modell kalt Long-Term Athlete Development program (LTAD). I modellen jobbes det systematisk med å tilpasse treningen til barn og ungdoms utviklingsnivå ut i fra en forståelse for at gitte ferdigheter best utvikles i ulike perioder av oppveksten. Den vektlegger også viktigheten av at mennesker utvikler seg forskjellig, og baserer seg derfor på utviklingsalder framfor kronologisk alder. Jim har lang erfaring med denne modellen.

På seminarets tredje og siste dag, fikk vi en nytt foredrag av Jim. I tillegg til foredrag, fikk vi noen interessante diskusjoner rundt LTAD-modellen. Seminaret ble avsluttet med en bedre middag i Palma by.

Sportsdirektør Thorleif Gunhildrud er meget fornøyd med årets seminar. "Vi har hatt et veldig bra utbytte både faglig og sosialt i løpet av de tre dagene vi var samlet. Det er takket være vår hovedsponsor Lundin, at vi kan ha så mange gode internasjonale forelesere," sier han.