Hjem Likelønn for landslagene i fotball?
Foto:

Likelønn for landslagene i fotball?

Mens det meritterte kvinnelandslaget i fotball forbereder seg til åpningskamp i fotball VM, så dukker det opp utenomsportslige saker som tar sårt tiltrengt oppmerksomhet fra fotballjentene.

Skrevet av Øyvind Eide - Sportsdirektør ved NTG-U

Mini Jacobsen sitt utspill om likelønn i fotballen, har skapt en debatt om penger i herre – kontra kvinnefotballen som engasjerer mange. Brannfakkelen som Mini kaster ut er i utgangspunktet basert på at det er herrelaget som har størst markedsverdi og bringer inn mest penger til Norges Fotballforbund (NFF). Derfor, hevdes det at herrespillerne på landslaget skal tjene mer når de er på samlinger enn det kvinnene gjør. 

Først må det gjøres rede for hvilken likelønn som er tema. I denne sammenheng er det snakk om penger når spillerne er på landslagssamling. Enkelt oversatt, så kan man kalle det dagpenger spillerne mottar for å være på samling med landslaget. Altså en kompensasjon for å være borte fra vanlig jobb. Dette dreier seg ikke om lønn spillerne har i klubbene sine. I 2017 sa herrespillerne fra seg 600 000 kroner av sine egne markedsinntekter til kvinnelandslandslaget, samt at NFF økte sin pott til kvinnene. På den måten blir det nå utbetalt like mye penger til kvinnene som herrene når de er på samling. 

Hvorfor skal det være likelønn?

Ved å ta disse grepene så viser NFF at de yngre jentene vil bli behandlet på en ordentlig måte og få et godt satsningsopplegg. Det er 110 000 jenter som spiller fotball i Norge, og det er soleklart den største idretten i landet. Det har stor slagkraft for samfunnet ellers at NFF likestiller kjønn. Det skal være muligheter for jenter å satse på fotball, på lik linje som guttene. 

I næringslivet så er diettgodtgjørelsen for ansatte lik, uavhengig om du er mann eller kvinne, høyt eller lavt gasjert. Hvorfor skal idretten være noe annerledes?

Om Norge ikke er villig til å bruke penger på denne idretten for jenter så vil Norge bli akterutseilt. Internasjonal fotball eksploderer på kvinnesiden. De store klubbene på herresiden har startet en enorm satsing på kvinnelag i sine klubber. Dette øker konkurransen, og Norge må ta grep for å henge med. At kvinner kan delta på samlinger uten å være redd for livsgrunnlaget er ett, av flere viktig grep NFF har gjort. 

Frivillig organisasjon

Det vanligste argumentet er for at det IKKE skal være likelønn er at det er stor forskjell på markedsinntekter for herrene kontra kvinnene. Og følgelig hevdes det at herrene skal ha mer av potten. 

NFF er en frivillig organisasjon som skal jobbe for medlemmene sine. De er ikke et AS, som kan og bør prioritere penger dit det gir mest avkastning. Men slik er det altså ikke for en frivillig organisasjon. De skal ivareta medlemmene sine. 

Det er NFF som organisasjon som får penger. Ikke ett enkelt lag. Pengene tilhører medlemsmassen. Også er det opp til NFF hvordan de ønsker fordele disse midlene. Og her bærer NFF et stort ansvar. NFF har monopol på det å være forbund. Det er ingen som kan starte et eget kvinnefotballforbund. Det er bare NFF som kan inneha denne rollen. Dette ansvaret tar NFF seriøst, og viser god utvikling. 

Så selvfølgelig, det SKAL være likelønn.