Hjem Hvorfor Ungdoms-OL?

Hvorfor Ungdoms-OL?

Historiens femte Ungdoms-OL har nettopp blitt avsluttet.

Skrevet av: Øyvind Eide, idrettsleder for NTG-U

Denne gangen var det sommer-OL i Buenos Aires, Argentina, som sto for tur. To av våre elever deltok under dette mesterskapet. Skytteren Stephanie Grundsøe er elev ved NTG Kongsvinger, mens svømmeren Ingeborg Vassbakk Løyning ved NTG Bærum. Stephanie vant til og med gull og ble dermed Olympisk Ungdomsmester. Ungdoms-OL, eller Youth Olympic Games (YOG), har blitt arrangert totalt fem ganger; tre sommer-OL og to vinter-OL. Totalt har 29 NTGere deltatt under disse lekene.

Journalist i VG, Leif Welhaven, stiller seg kritisk til Ungdoms-OL. Hvis Olympiatoppen ikke har et medaljefokus under mesterskapet, hvor mye bør norsk toppidrett egentlig satse på dette i fremtiden? Ved NTG har vi lang erfaring med å utvikle unge utøvere. Siden oppstarten av skolen i 1981, har 2/3 av alle våre elever tatt medalje enten i NM, EM, VM eller OL. Vi har derfor erfart viktigheten og betydningen et slikt mesterskap har for unge utøvere. 

Stephanie Grundsøe - Olympisk Ungdomsmester 2018

Erfaringene disse unge utøverne får med seg fra mesterskapet er svært viktige for deres videre satsing. Blant flere årsaker kan følgende nevnes: 

  1. Utøverne får referanser på hvor toppnivået i verden ligger. 
  2. Utøverne får erfaring med trening og forberedelser opp mot et så stort mesterskap som OL er.
  3. Utøverne får erfaring med å gjennomføre et mesterskap på denne størrelsen. 
  4. Utøverne får erfare det å evaluere et stort mesterskap. 

En forberedelse til et OL starter ofte 4 år før, altså ved forrige OLs slutt. Da legges det en syklus med treningsleirer, mesterskap, konkurranser og treninger som tilslutt skal gi en optimal prestasjon i et OL. Det er ikke bare utøveren selv som må forberede seg. Et helt støtteapparat er involvert i denne prosessen. Omlag to år før et olympisk mesterskap, drar en delegasjon til OL-landet for å se på fasilitetene. De må gjøre grundige undersøkelser på klima, underlag, treningsmuligheter og høyde for å nevne noe. De siste 2 årene frem mot mesterskapet bør treninger og samlinger ligne mer og mer på det utøverne vil møte under mesterskapet. Slik vil de være optimalt forberedt. Sidene det er veldig små marginer i idretten, har man ikke råd til å bomme på disse forberedelsene. Støtteapparat og utøvere som deltar i et Ungdoms-OL, vil få erfaring med noe av dette som vil komme utøveren til fordel når de en gang senere skal angripe et senior-OL.

Under OL er det mange nerver i spill. Verden får plutselig øynene opp for idretter som ellers ikke får all verden av oppmerksomhet. Plutselig kan de føle på en oppmerksomhet som de ikke er vant med. I og med at alle utøvere i et OL forbereder seg særdeles godt, vil det også føles som om mye står på spill. Ikke bare det faktum at det er et OL man er i, men at utøveren har brukt 4 år av livet, for noen lenger, for å gjøre seg klar til dette. Og endelig er øyeblikket der. Nervene er i høyspenn. I et Ungdoms-OL vil det være i en mindre skala, men likefullt vil mange av de samme elementene spille inn. Dette vil definitivt styrke utøveren ved senere anledninger, kanskje i et senior-OL. 

Tiril Sjåstad Christiansen - sølv under Ungdoms-OL i 2012. Vunnet gull under X-Games.  

Birk Ruud - Olympisk Ungdomsmester under Ungdoms-OL i 2016. Vunnet gull under X-Games. 

Ved å dra ut på slike mesterskap får utøveren vite og kjenne på kroppen det høyeste prestasjonsnivået i verden i sin aldersklasse. Ut i fra det så må utøveren kalibrere seg inn på de eventuelle manglene de måtte ha. Så uansett resultat, må mesterskapet evalueres. Dagens 4. plass kan bli til medalje med de rette evalueringene og justeringene inn mot neste OL. Forberedelser starter med evaluering av forrige konkurranse. Likefullt kan en 1. plass bli til en 4. plass, om ikke denne prosessen er bra nok. Verdensmester er noe man har vært og kan bli, det er ingen konstant situasjon. Et slikt mesterskap gir verdifull innsikt i hvor utøveren ligger på nåværende tidspunkt, og hvor gapet er i forhold til toppen. Disse tilbakemeldingene er ekstremt verdifulle på veien mot toppidrett som senior. 

Alt dette er øving for å optimalisere prestasjoner i et senior-OL. De kommer med 4 års mellomrom, som betyr at svært få utøvere får sjansen til å delta på noe slikt stort mer enn to ganger. Altså får du som utøver en, kanskje to forsøk på å ta medalje i OL. Det sier seg selv at man ikke har råd til å prøve og feile under disse forholdene. Noen må det, for alle får ikke delta i Ungdoms-OL heller. Men for den gjengen som får det, og muligheten til å øve på alle disse parameterne er det verdifull erfaring. 

For oss på NTG er det evaluering, forberedelser, treninger og konkurranser satt i system som vil gi utøveren gode verktøy på veien mot en toppidrettskarriere. "Champions by design" kan vi kalle det. Siden oppstarten av skolen, har tidligere elever tatt 77 medaljer i et OL. Vi har tro på en modell der øving og mestring av ferdigheter og konkurranser gir den nødvendige utviklingen. Noen ganger får vi utøvere som tar medalje mens de er elever hos oss, andre ganger tar de medaljer som senior. Et slikt ungdoms-OL som dette gir fantastisk god læring. Ikke bare for utøveren selv som må gjennom alle disse fasene, men også for et støtteapparat og andre støttespillere. Alle får ved hjelp av dette kjenne på et OL i mindre skala. Men likefullt, de får bryne seg på det toppidrett handler om: planlegge, gjennomføre, evaluere og justere opp mot en stor konkurranse for å overvinne de marginene som tilslutt vil gi medalje. 

Tidligere og nåværende NTG-elever som har deltatt i Ungdoms-OL

2018 Buenos Aires, Argentina

Stephanie GrundsøeSkyting
Ingeborg Vassbakk LøyningSvømming

2016 Lillehammer, Norge

Aleksander MelåsAking
Vilde Tangnes Aking
Kajsa Vickhoff Lie Alpint
Tora Johansen Freeski
Birk Ruud Freeski
Anna Odine Strøm Hopp
Kristian Høvik Ishockey
Kristoffer ThomassenIshockey
Sander Dilling Hurrød Ishockey
Erik Beier Jensen Ishockey
Mathias Emilio Pettersen Ishockey
Alexander Thomas Ishockey
Thomas Helland Larsen Langrenn
Kim MagnusLangrenn
Sivert Bakken Skiskyting
Fredrik Bucher-Johannessen Skiskyting
Alexander HestengenSkeleton

2014 Nanjing, Kina

Caroline RosmoSeiling
Elise Næss OlsenSvømming

2012 Innsbruck, Østerrike

Martin FjeldbergAlpint
Mina Fürst Holtmann Alpint
Tiril Sjåstad Christiansen Freeski
Chrisander Skjønberg Holth Langrenn
Andreas MoldenLangrenn
Silje TheodorsenLangrenn

2010 Singapore

Malin WesterheimSkyting
Harald FæsteSeiling