Hjem Et tilbakeblikk på 2018

Et tilbakeblikk på 2018

2018 har vært et veldig innholdsrikt år sett med NTG sine øyne.

Som tabellen under viser har våre nåværende og tidligere elever i 2018 vunnet totalt 10 medaljer i VM, 26 medaljer i junior-VM, 48 medaljer i World Cup, og 14 medaljer under OL. 

Medaljer vunnet av nåværende og tidligere elever i 2018

VM seniorVM junior World CupOL
Gull714172
Sølv35145
Bronse7177
Totalt10264814

I løpet av 2018 har fem tidligere elever blitt verdensmestere i sin idrett. Året ble åpnet med gullmedaljen til Robert Johansson. Han var en del av det norske laget som tok gull under lagkonkurransen i skiflygings-VM i tyske Oberstdorf. Vi beveger oss til september. Ole-Kristian Bryhn ble verdensmester i 300 meter standardrifle. Han var en del av det norske laget som tok VM-gull i Sør-Korea. I oktober var det duket for VM i disco og disco freestyle i svenske Örebro. Mesterskapet startet med at Aron Espeland Bye og Andrea Løvlien Solbjør ble verdensmestere i disco duo mix. Dagen etter danset Andrea alene, og hentet hjem sin andre gullmedalje. Hun ble dermed dobbel verdensmester. Det samme ble Magnus Carlsen da han vant sjakk-VM i november, og hurtig- og lynsjakk-VM på lille nyttårsaften.

Foto: Aron Bye og Andrea Løvlien Solbjør - Verdensmestere i disco duo mix

I februar ble de 23. olympiske vinterleker arrangert i Pyeongchang i Sør-Korea. Totalt ble 27 tidligere og 2 nåværende elever tatt ut til mesterskapet. I tillegg ble Vilde Nilsen tatt ut til å delta i de paralympiske leker som også ble arrangert i Pyeongchang en måned senere. Det ble totalt 13 NTG-medaljer under OL: 2 gull, 4 sølv og 7 bronse. I tillegg tok Vilde sølv på sprinten i sin OL-debut. I oktober ble sommerutgaven av Ungdoms-OL arrangert i Buenos Aires i Argentina. Danske Stephanie Grundsøe vant gull i 10 m luftgevær. Dette er første gang i historien en NTG-elev vinner en øvelse av sommerutgaven av et Ungdoms-OL. 

Foto: Stephanie Grundsøe - Olympisk Ungdomsmester

2018 begynte veldig bra for hopper Maren Lundby. Hun vant stort sett det som var å vinne i verdenscupen. Hun vant verdenscupen sammenlagt, og ble dermed den første til å gå gjennom en hel sesong med kun pallplasser. Henrik L´Abée-Lund vant sin første verdenscupseier i karrieren i en alder av 31 år. Aleksander Aamodt Kilde ser endelig ut til å ha funnet formet igjen. I desember tok han sin første utforseier i verdenscupen siden han vant i Garmisch-Partenkirchen i februar 2016. 

Foto: Aleksander Aamodt Kilde

Foto: Maren Lundby

Håndballspiller Henny Reistad, fotballspiller Ola Kamara og hockeyspiller Jacob Lundell Noer, ser alle ut til å ha fått sine store gjennombrudd på seniorlandslaget for Norge. Henny med sine 19 år, storspilte under håndball-EM i Frankrike. Ola har storspilt for både sin amerikanske klubb La Galaxy, og for Norge under Nations League. Jacob har storspilt både for Lillehammer i Get-ligaen og for Norge. Mats Zuccarello scoret i  mars sitt 100. NHL-mål. 

Foto: Mats Zuccarello

Kajsa Vickhoff Lie og Kristine Skistad er to navn det blir spennende å følge med på i året som kommer. Kajsa ble, i følge Skiforbundet, historisk og mestvinnende i alpint-VM for juniorer med sine to gull og en sølvmedalje. Kristine ble nummer 2 under sesongåpningen på Beito i november, kun slått av Maiken Caspersen Falla. 

Flere av våre mest profilerte utøvere har også i løpet av året lagt opp som toppidrettsutøvere. Ole Einar Bjørndalen var i det første kullet som gikk på NTG Geilo (1990-93). 25 år etter at han var avgangselev, valgte han i en alder av 44 år å legge opp. Han er på en 2. plass på listen over de mestvinnende i vinter-OL gjennom tidene med totalt 13 medaljer (8 gull, 4 sølv og 1 bronse). Emil Hegle Svendsen valgte også å legge opp som skiskytter. Han kan se tilbake på 4 OL-gull, 12 VM-gull og 38 verdenscupseiere. I tillegg har Ola Vigen Hattestad, Ole-Kristian Tollefsen, Kenneth Gangnes og Truls Korsæth alle valgt å legge skoene på hylla.  

Foto: Ole Einar Bjørndalen