Hjem Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Det kan for mange være en stor beslutning å begynne på NTG. Her er svar på noen spørsmål som gjerne går igjen.

Vår målgruppe er unge og kanskje lett påvirkelige mennesker. Er man 15-16 år, kan man fort miste hodet og ikke tenke over om vårt tilbud og krav virkelig er det rette. For mange passer det rett og slett ikke å flytte hjemmefra i så ung alder.

For de motiverte som virkelig vil satse på idretten sin og samtidig ivareta sin videregående utdannelse, har vi et enestående tilbud!

Viktig er det at foreldre må med i beslutningsprosessen.

1. HVORDAN BOR MAN?

De fleste sjakkspillerne bor på hybel i nærheten av skolen. Man leier på det åpne markedet, men det er vanlig at hyblene går i arv. Mange slutter og mange begynner, så litt kabal er det å finne ut av det, men det pleier å ordne seg greit. De fleste bor sammen med en kompis fra samme idrett.

2. HVORDAN ORDNER MAN SEG HYBEL/LEILIGHET? 

Fint er det om man ordner på egen hånd, men sjakktrener får informasjon om alle hyblene som blir ledige etter tidligere studenter og fikser dette.

3. HVA KOSTER DET Å BO?

Billigste vi har fått tak i koster bare 2.800 i måneden, men mer vanlig er kr. 4-5.000. Noen ganger kommer strøm i tillegg, men det pleier ikke å være så mye. Litt dyrere blir det gjerne om man bor alene.

4. HVOR MYE KOSTER DET Å LEVE?

Dette varierer, men mellom kr. 2-3.000 per måned er normalt. NTG har en super kantine der man kan spise varm lunsj/middag for 50 kroner.

5. HVA KOSTER DET Å GÅ PÅ SKOLEN?

Skoleavgiften er for skoleåret 2017/18 på 24.510 per år. I tillegg kommer avgift til det som kalles «utvidet toppidrettstilbud», som betyr den idretten man skal gå på. For sjakkavdelingen er denne på kr. 11.000. Av dette beløpet går minst kr. 6.000 til finansiering av fellestur med sjakklinja. Normalt bruker vi mer per elev, men vi lover dette beløpet. Om budsjettet overskrides, kan man likevel dra på fellestur, men det kan komme egenandel i tillegg.

Inkludert er også forskjellig som måtte dukke opp av treningsklær og middager og forskjellig. Det er også gratis tilgang til skolens treningssenter.

6. HVOR MYE SJAKKTRENING ER DET?

Vi har omtrent ti klokketimer satt av til sjakk i uken. I denne tiden skal man også få gjort litt fysisk aktivitet. Det hender vi spiller fotballmatch mot en annen idrett.

7. HVILKE STØTTEORDNINGER FINNES?

Lånekassen gir borteboerstipend på ca kr. 4.000 i måneden for 10 måneder i året. Dette er ikke behovsprøvd, men forutsetter at skolen ligger mer enn 40 km fra foreldrehjemmet, at du har mer enn tre timer samlet reisetid hver dag eller at det er særlige forhold som gjør at du må bo borte under utdanningen. Se generelle vilkår på www.lanekassen.no.

NTG er også godkjent som grunnlag for studielån. Renten på dette begynner ikke å løpe før ett år etter endelig avsluttet studier. Man trenger heller ikke å betale avdrag før den tid. Det lønner seg altså å ta opp fullt studielån og, om ikke annet, bare la pengene kaste av seg renter i banken. Men er man løssluppen med penger, er kanskje ikke dette noe godt alternativ. Studielånet blir som regel stort nok med årene uansett.

Bor man mer enn seks kilometer fra skolen dekker mange kommuner månedskort til buss og bane.

8. HVOR GOD MÅ MAN VÆRE?

NTG er et toppidrettsgymnas der det sportslige ambisjonsnivået er høyt. Men det varierer fra år til år hvor bra nivået på elevene er. Forutsatt minst 4 i karaktersnitt fra ungdomsskolen (man regner fra julekarakterene siste året på ungdomsskolen) er det de beste søkerne i sin idrett som får tilbud om å begynne.

9. HVOR MANGE SJAKKSPILLERE ER DET PÅ AVDELINGEN? 

Sjakkavdelingen har nylig fått økt sin kvote til 5-6 elever. Tidligere har det totale antallet sjakkelever fordelt på tre kull variert fra 5 til 16-17 elever, men med tiden håper man å være rundt 15 totalt.