Hjem NTGs historie
Foto: Det første russekullet på Norsk Alpingymnas i 1984

NTGs historie

Her kan du lese hvordan det hele begynte.

I den norske hverdagsskolen var det rundt 1980 ikke tilrettelagt for at unge idrettsentusiaster skulle klare to ting på en gang: få videregående utdanning samt bli toppidrettsutøvere. Ståle var et unikt alpintalent. Pappa Roger forsto det og fikk ambisjoner på sønnens vegne. Han mente poden kunne bli en habil alpinist og samtidig holde stø kurs mot en god eksamen på videregående skole. 

Dermed samlet Roger Elstad en håndfull foreldre med talentfulle alpinister, og privatskolen Norsk Alpingymnas var et faktum. Høsten 1981 ønsket rektor Bjørn Edvardsen 12 elever velkommen til første skoledag. Et eventyr kunne starte. 

For et eventyr har det vært. Eller rettere, en knallhard maraton fram til dagens Norges Toppidrettsgymnas (NTG), med seks videregående skoler og fem ungdomsskoler. Det som startet i et klasserom på Bekkestua ungdomsskole, har vokst til å bli norsk idretts viktigste arena for talentutvikling. NTG kan i dag tilby spesialisering i 27 forskjellige idretter, og huser ca. 1000 elever, 100 lærere og like mange trenere. 

Elevene har blitt utfordret både idrettslig og faglig. De har svart med å ta 77 medaljer i De Olympiske leker, og 186 medaljer i senior-VM. Ingen institusjon i Norge kan vise til lignende resultater. Skolene ønsker å skape hele mennesker. Det betyr at skole og idrett skal henge sammen - og gi hver enkelt elev en god start, enten på idrettsarenaen eller i universitets-/ høyskolemiljøer. Rundt 65 % av elevene tar en akademisk utdanning etter årene på NTG. 

Men NTG hadde ikke vært NTG hvis vi ikke var stolte av de prestasjonene våre fremste talenter har levert etter endt skolegang. Ole Einar Bjørndalen, Lasse Kjus, Thor Hushovd, Mats Zuccarello Aasen, Magnus Carlsen, Vetle Sjåstad Christiansen, Aleksander Aamodt Kilde, Maren Lundby, Robert Johansson, Sander Sagosen, Henny Reistad, Tiril Sjåstad Christiansen, Emil Hegle Svendsen, Caroline Graham Hansen og Karoline Dyhre Breivang har en ting felles: De har alle vært elever ved Norges Toppidrettsgymnas. 

Her finner du en oversikt over noen av våre tidligere elever som har lykkes.

NTGs første OL-vinner 1992, Finn Chr. Jagge.

Elever ved Norsk Skigymnas 1987-90. Lasse Kjus og Tom Stiansen nr. 1 og nr. 2 fra venstre.

I 1990 opprettet Skigymnaset skiskytterlinje på Geilo. Lite ante Ole Einar Bjørndalen (foran til høyre) og Liv Grete Skjelbreid (midt på bildet) hva som ventet. Trenere var Knut Tore Berland (bak til venstre) og Sigvart Bjøntegaard (bak til høyre).