Hjem Historisk bronse for basket-gutta
Foto: ARILD SANDVEN

Historisk bronse for basket-gutta

Seks av ni spillere på Sandvikas suverene G17-lag går på NTG Bærum. Helgen 25.-27. mai kapret laget en historisk bronsemedalje i sluttspillet i den europeiske ligaen EYBL.

– En fantastisk følelse! Vi hadde muligheten til å vinne enda én kamp til og bli nummer to. Men dette laget har uansett hatt en fantastisk utvikling etter 18 kamper i EYBL, sier lagets islandske head coach, Hørdur Unnsteinsson­.

EYBL (European Youth Basketball League) er en slags basketballens Champions League for aldersbestemte lag nord og øst i Europa. Som eneste norske lag, deltok fjorårets G16-norgesmestere fra Sandvika i årets EYBLs Division 2. Det endte med ti seirer og fem tap i seriespillet. Det holdt akkurat til å kapre en plass i sluttspillet, Final Four, i Tallinn i Estland.

I finalehelgen ble det først et knepet tap for arrangøren, TTU Tallin (57-62), en kamp Sandvika ledet det meste av tiden, og deretter et nytt tap for Ukrainas 2002-landslag (59-77). Men i den siste kampen hadde Sandvika-gutta vent seg til det intense forsvarsspillet i internasjonal basket igjen, og vant hele 60-47 over russiske Galaxy Krasnojarsk.

Dette ga bronsemedalje i turneringen, hvilket er den beste prestasjon noensinne av et norsk guttelag i EYBL. Sandvika og NTGs Lucas Bergstad ble tatt ut på helgens All Star-lag.

– NTG-gutta utgjør jo kjernen i dette laget, og flere av dem utmerket seg i helgen, sier coach Unnsteinsson.

– Jeg synes at Max Dahl Svendsen (født i 2002, G16-landslagsspiller og NTGU-elev, red. anm.) var fantastisk denne helga. Han har virkelig tatt store steg. Han stepper opp og tar ansvar når vi trenger det mest, som mot slutten av kampen mot Galaxy, skryter Hørdur.

Lucas Bergstad bidro som alltid mye under begge kurvene.

– Lucas var mentalt klar, og da vet vi hva vi får av ham. Han tok masse forsvarsreturer og var aggressiv i angrepsspillet, sier Unnsteinsson.

Slik karakteriserer islendingen innsatsen til de andre NTG-elevene:

– Vetle Paulsen hadde viktige minutter fra benken og spilte fantastisk forsvar, Torkel Myhrum Westby bidro med seks assist mot Galaxy, Marcus Barnett scoret et tosifret antall poeng i alle kampene og Arne Marius Thorseth Grevskott hadde noen fantastiske «driver» mot kurven, sier Hørdur, som returnerer til hjemlandet for enda større treneroppgaver etter sesongslutt.

– Det har vært fantastisk for dette laget å spille EYBL i år. Vi møter aldri samme intensitet hjemme i Norge, selv om vi «spiller opp» flere årsklasser. Deltagelsen i EYBL har hevet laget flere hakk. Jeg håper virkelig at Sandvika prioriterer EYBL-deltagelse også etter at jeg gir meg, sier Unnsteinsson.

I tidligere EYBL-helger har også NTG-spillerne Marcus Barnett, Max Dahl Svendsen, Torkel Myhrum Westby og Arne Marius Thorseth Grevskott fått individuelle utmerkelser.

Foto: ARILD SANDVEN