Hjem NTG Bærum Sjakk Historikk sjakk 1998 - 2012
Foto:

Historikk sjakk 1998 - 2012

Sjakklinja på Norges Toppidrettsgymas ble opprettet høsten 1998, og det fortonet seg som et lite eventyr å bli inkludert i et slik selskap.

"Hva gjør sjakk på et idrettsgymnas?" spurte mange, og ledelsen på skolen parerte helt enkelt med å si "Vi betrakter sjakk som idrett".

En god del år senere blir en sjakkspiller kåret til årets idrettsutøver i VG og de store avisene omtaler sjakk på sine sportssider. Vi føler vi har vært med på å skape historie. Riktignok i et særdeles snevert perspektiv. Det handler jo bare om et spill og sjakkmijøet er ikke veldig stort. Men likevel. Vi føler vi har vært viktige for vårt miljø.

Vi har gjennomgått mange faser og mye utvikling og forhåpentligvis har vi lært noe på alle disse årene - og som kanskje kan komme til nytte for andre. Det har i hvert fall vært tanken fra første stund. At det vi holdt på med skulle være til inspirasjon og nytte ikke bare for elevene der og da, men for hele sjakkmiljøet.

Vi har forsøkt "å spre budskapet" med våre årbøker. Det kan diskuteres hvor godt vi har lyktes. Men morsomt er det uansett at vi har klart å lage disse bøkene med skildringer av turer og opplevelser. Elevene har måtte lære seg å skrive og få ting over fra Chessbase og gjøre stoff tilgjengelig og publiserbart og ikke minst sette det hele i et avansert designprogram. Kanskje har også noen unge poder latt seg inspirere og tenkt "Oj, sjakk er kjempegøy!".

Men - "the times they are a'chaning", som Bob Dylan sa. Internett har kommet for å bli, ser det ut til, og vi er pent nødt til å henge på. Så nå famler vi oss i vei og forsøker å legge ut diverse "historisk materiale", som forhåpentligvis kan være av interesse. Vi har sortert det årvis i mapper.


1998-99

Det første året, stor spenning og stor entusiasme!


For eget vedkommende var dette realiseringen av en drøm jeg hadde hatt i mange år. Min opprinnelige tanke var å få sjakk inn på Idrettshøyskolen, men da muligheten dukket opp på Norges Toppidrettsgymnas, var jo det mye bedre. Her lå virkelige forholdene til rette for ubegrenset utfoldelse!

Daværende USF-leder Ole Valaker gjorde en stor innsats i rekrutteringen og første skoledag møttes 10 spente sjakkelever opp i de ganske labre lokalene på Vøyenenga helt vest i Bærum klar for å skrive norsk sjakkhistorie.

For egen del ble jeg overrøst med en helt enorm mengde planleggingsoppgaver. Det var klar beskjed. Man måtte ha dagsplaner, ukeplaner, fireukersplaner, periodeplaner, årsplan og det viktigste av alt, en læreplan. Dette siste dokumentet ligger under Læreplan-mappen og er egentlig grunnlaget for hele sjakklinja. I denne er filosofien skrevet, og denne står faktisk ennå. Vi har forhåpentligvis lært en del med årene, men grunnfilosofien er den samme.

Noen av alle disse planene kan lastes ned til høyre her. De gir et visst inntrykk av hvordan det var.


Bildet over er fra jente-NM, som vi arrangerte i januar 1999 med daværende elev Silje Bjerke i bakgrunnen og daværende framtidig elev Jorunn Brekke til høyre.

Elever:

1. klasse:

Silje Bjerke                                         

Harald Borchgrevink                        

Victor Andrê Nøstvol Hansen

Anita Hersvik                                                                    

Nikolas Axel Mellem                        

Michel Sterk

Tarjei Joten Svensen                        

2. klasse:

Daniel Hersvik

Jan Henrik Ytteborg

3. klasse:

Sjur Ferkingstad

Fellesturer:

Capelle la Grande, Frankrike

1999-2000

Virkeligheten ramler ned over oss. Det finnes nesten ikke norske sjakkspillere som skal opp på gymnaset, i hvert fall ikke som er gode nok til at de synes sjakk er så spennende at de er villige til å flytte hjemmefra og satse på NTG.

Uten søkere i det hele tatt til første klasse, fikk vi delvis kniven på strupen allerede av NTG-ledelsen. Sjakklinjen trengte elever for å overleve, men det gjorde skolen også, og vi bidro ikke akkurat sånn umiddelbart med masse søkere. Markedet måtte bli større, tenkte vi, og fikk inn et par svensker og et par dansker. Leif Erlend Johannessen spanderte også et år på NTG etter fullført artium der han kun satset på sjakk. Så ennå var vi en ganske bra gjeng.

På trenersiden fikk vi inn Torbjørn Ringdal-Hansen som sivilarbeider. Han sto på med undervisnig på SFO rundt om kring og stilte også på diverse middelalderfestivaler og lignende med sjakkstand. Men den viktigste jobben han gjorde var kanskje å trene Magnus Carlsen en gang i uken. Det var slik sjakkeventyret om Magnus kom i gang.

Høydepunktet for året var tur til New York. Vi kvalifiserte oss til finalen i Kasparovs forsøk på å arrangere VM for gymnaslag med kvalifisering på Internett og finalen i New York. En fantastisk tur der alt ble påspandert for seks elever og trener. Kjipt var det dog at ikke alle kunne være med på turen. Det ble de antatt beste som fikk reise.

Vi hadde likevel hyggelige turer til Hamburg, Gausdal og Capelle la Grande i Frankrike igjen.

Victor Hansen var den store arkitekten bak Årboken. Det var han som redigerte de tre første bøkene og satte malen for videre bøker. Til høyre kan noen rapporter lastes ned. Harald Borcgrevink utmerket seg som en glitrende skribent og fikk jobb som freelance i lokalavisen Budstikka og Tarje Svensen utmerket seg som dataguru. Ideen om å utvikle ressurspersoner for norsk sjakk ble realisert fortere enn ventet. Her var det allerede utrolig mye kompetanse!

Vi legger også ut et par oppgaver. På høsten skulle elevene skrive om gamle verdensmestere og på vinteren var det analyse av moderne mestere som var tema for særoppgave.


Elever:

1. klasse:

Anders Bekker Jensen (Danmark)

2. klasse:

Harald Borchgrevink            

Victor Andrê Nøstvol Hansen

Anita Hersvik                                               

Nikolas Axel Mellem            

Michel Sterk

Tarjei Joten Svensen

3. klasse:

Daniel Hersvik

Jan Henrik Ytteborg

Flemming Christenson

Emilia Horn (Sverige)

Petra Ornstein (Sverige)

Bare sjakk:
Leif Erlend Johanessen
Anne Bekker Jensen (Danmark)
Richard Flores

Henning Øgaard, Martin Bækgaard og Bosse Lindberg gikk her første semester.


Fellesturer:

Wichern Open, Hamburg, Tyskland (oktober)

Troll Masters, Gausdal (januar)

Capelle la Grande, Frankrike (februar)

New York! (juni)