Hjem For noen år siden var 10-årsjubilantens karakteravvik "horribelt": – Nå begynner andre skoler å se på hva vi gjør her

For noen år siden var 10-årsjubilantens karakteravvik "horribelt": – Nå begynner andre skoler å se på hva vi gjør her

NTG Tromsø har feiret tiårsjubileum, og mener selv de har lyktes. Tallene på og utenfor banen støtter det.

Publisert: Artikkel fra avisa Nordlys 11. oktober 2018. 

Høsten 2008 startet NTG Tromsø opp, med 33 elever. Nå har skolen vokst til 106 elever, og rundt 30 trenere og lærere, inkludert en nyoppstartet ungdomsskole. 

Målet er å produsere toppidrettsutøvere, i hovedsak innenfor fotball, men også langrenn, skiskyting, håndball, friidrett og andre individuelle idretter. 

Forrige helg feiret skolen 10-årsjubileum. Både rektor Mariann Janson og sportssjef Sigurd Rushfeldt mener NTG Tromsø er blitt en suksesshistorie. 

– Ja, det vil jeg si. Vi startet med 33 elever i 2008, til 59, så 79 og 90. I år har vi 106 elever, "all time-high", og har to paralleller på første og andre klasse. Nå er det sånn at elevene kommer til oss, og vi må ikke ut etter dem. Før måtte vi gjøre en hardere jobb. Nå kommer elevene fordi det er en bra skole, og vi kan velge de som tilfredsstiller kravene, sier Mariann Janson til Nordlys.

Sigurd Rushfeldt lener seg i hovedsak på antall spillere som har tatt steget opp til TILs A-lag etter å ha vært elever på NTG Tromsø. Totalt 14 NTG-elever har spilt i eliteserien for TIL, og flere av dem, blant andre Kent-Are Antonsen, Runar Espejord, Mikael Norø Ingebrigtsen, Lasse Nilsen og Jostein Gundersen, har etablert seg på TILs A-lag. 

Av all spilletid i eliteserien i de 296 seriekampene som er spilt siden NTG Tromsø startet opp, har NTG-elever lagt beslag på 15 prosent av spilletiden. 

– Jeg vil si det er mye. Klarer man en spiller i året, og to, som vi håper på, så er det veldig bra. Ser man på snittet over spillere fra hver årskull som etablerer seg i eliteserien totalt, så er det 13. Det er ikke mange, sier Sigurd Rushfeldt.

Foto: NTG

MANGE DRØMMER: Elevene på NTG Tromsø i 2018. Skolen feiret tiårsjubileum forrige helg, og aldri før har skolen hatt flere elever. – De kommer ikke til oss på grunn av skolen, men fordi de har en drøm om å nå toppen i sin idrett, sier rektor Mariann Janson.

Bedre eksamenskarakterer enn Troms- og landssnittet

Elevene på NTG Tromsø skal fokusere på toppidrett, samtidig som de sikrer seg en videregående utdannelse. 

– De kommer ikke til oss på grunn av skolen, men fordi de har en drøm om å nå toppen i sin idrett. De skal bestå videregående skole og de skal lykkes i idretten sin. Vi er veldig opptatt av det, sier Mariann Janson.

Rektor og sportssjefen har fokus på hvert sitt område.

Utdanningsdirektoratets oversikt over standpunktkarakter og eksamensresultat i 2011–2012 levnet NTG Tromsø liten ære og viste at privatskolen var for snill med karaktersettingen.

I realfagsmatematikk og rettslære falt eksamensresultatet fra standpunktkarakter med over 2,5 poeng.

– Det er horribelt, og sånn skal det ikke være. Jeg vil ikke si noe annet. Det er derfor vi blir mål på dette, og da er det artig å si når det er bra, sier Janson.

Det gjør det nå. Avvikene fra standpunktkarakter til eksamensresultat ligger fra 0 til 0,2 poeng i norsk hovedmål, norsk sidemål, matematikk og markedsføring og ledelse. I samfunnsøkonomi er avviket 0,6 poeng.

Og NTG Tromsø-elevene scorer bedre på eksamen i alle fagene enn snittet, både nasjonalt og i Troms, med unntak av samfunnsøkonomi. Karakterene er fra 0,1 poeng til en hel karakter bedre i snitt. 

– Det ser veldig bra ut, og det er dette jeg brenner for. Vi kan like det eller ikke, men vi blir mål på eksamensresultat. I vår lå vi over landsgjennomsnittet. Det er litt interessant. Jeg kan ikke si noe om hva som var før min tid, bare det som skjer nå. Nå leverer vi, og det er artig for meg å møte de andre skolene og presentere vårt resultat. Nå begynner de å se på hva vi gjør her, sier Mariann Janson.

– Hva koster toppidrettsdrømmen for elevene her?

– Vi er en stiftelse, og skal ikke gå med overskudd. Har vi penger til overs så går det tilbake til elevene. Vi får statsstøtte på 85 prosent. De siste 15 prosentene tar vi inn via elevbetaling. Det koster 24.500 kroner for å gå ett år på skole her. Så er det sånn at elevene har utvidet toppidrett, som gjør at de er mye på ski eller fotball og slike ting, så betaler de inn idrettsavgift. Håndball har 12.000 kroner, ski 30.000 kroner. Det er litt forskjellig hva som ligger i de forskjellige idrettene, sier rektor Mariann Janson.

WALL OF FAME: NTG Tromsø-rektor Mariann Janson foran veggen med bilder av NTG-elever som har spilt i eliteserien for TIL. Totalt 14 elever har klart det i løpet av ti år. Foto: Torje Dønnestad Johansen

Skal levere toppidrettsutøvere

Et annet område som NTG Tromsø sees opp til er utviklingsavdelingen. I dag er det TIL og Odd Grenland som bruker mest spilletid på egenutviklede spillere av alle klubbene i eliteserien. 

– Det handler ikke om å ta talentene opp i A-stallen, men at de får kamper og spilletid. Spesielt spillerne fra 1995- og 1996-årgangene har fått mange kamper, og det må jo være målet, sier Sigurd Rushfeldt.

– Vi har en ny årgang med spillere født i 2000, som alle har signert A-lagskontrakt. Så får vi se om de tar steget og etablerer seg, som 1996-gjengen har gjort. Det er viktig for NTG og en av målsettingene til NTG er å produsere utøvere som kan kjempe nasjonalt og internasjonalt. Vi må presentere et godt nok opplegg. Vi er et toppidrettsgymnas, og skal levere toppidrettsnivå for dem som vil satse, sier Sigurd Rushfeldt.

De sportslige målene er tøffe. 

– Vi satser på å ta medaljer i individuelle idretter, og produsere spillere til eliteserien og Toppserien i fotball, og etter hvert få frem håndballspillere. Vi skal være toneangivende i idretten, på landsbasis. Det er høye mål. Det viktigste er at vi har et godt nok opplegg sånn at vi kan nå de målene. Vi må jobbe for å legge til rette, så må utøverne gjøre resten, den tyngste jobben, sier Sigurd Rushfeldt.

HØYE MÅL: Sigurd Rushfeldt sier NTG Tromsø skal levere toppidrettsutøvere i flere idretter, først og fremst eliteseriespillere til TIL. Der er NTG Tromsø blant de flinkeste i klassen nasjonalt. Foto: Torje Dønnestad Johansen

Bare et fåtall av de 106 elevene på NTG Tromsø i dag vil lykkes med å nå helt til topps. 

– Det er ikke sikkert det blir nedturer, men at de fleste ikke når den høyeste drømmen. Vi er jo nøye med å presisere og forberede folk på at det ikke er alle som lykkes. Samtidig, mange havner i lokale, gode klubber og har glede av idretten, selv om man ikke når helt opp, sier Rushfeldt.

– Det er en prosess som skjer fra de er 16 til 18 år. En del oppdager det selv, de er unge når de kommer inn og har gjerne vært stjerner på sitt nivå. Så oppdager de hvor mye de må legge ned, og det er ikke alle som ønsker å gjøre det. Så er det jo også forskjell på idrettene. Fotballguttene kan lykkes mens de går her, men skiløperne vil ikke lykkes før de blir litt eldre, sier Janson.

Drømmer om Spania

Marcus Pedersen vil nå helt opp på øverste hylle. 18-åringen fra Hammerfest er fast bestemt på å lykkes som fotballspiller. Han søkte seg til NTG Tromsø på eget initiativ. I sommer ble han belønnet med A-lagskontrakt ut 2021-sesongen.

– Første steget er sikret, og det gikk raskere enn forventet. Da jeg startet på NTG var det et høyt og langsiktig mål. Jeg så for meg en lang vei for å få kontrakt. Jeg har utviklet meg mye på kort tid, som har gjort at jeg har tatt steg og fikk trene mye med A-laget. Du får en trygghetsfølelse med å ha fått kontrakt, for det er målet til alle her. Du stresser ikke så mye, og kan ha mer fokus på trening og utvikling, og ikke går rundt og tenker og kaver etter den kontrakten, sier Marcus Pedersen til Nordlys. 

Han er ikke fornøyd ennå. 

– Det neste steget er å få spilletid i eliteserien. Så bli fast. Og så er den store drømmen å spille for en klubb i Spania eller England. Spania er det høyeste målet, sier Marcus Pedersen.

Han mener NTG hjelper han dit. 

– Når jeg har blitt tatt opp på A-laget, og trener fast med dem, så tilpasser skolen for meg, sånn at jeg ikke blir hengende etter de andre i klassen. De er veldig samarbeidsvillig og legger til rette. NTG har vært verdt det for min del allerede. Skulle jeg gått vanlig studiespesialisering på en annen skole, så tror jeg ikke at jeg hadde klart å bli fotballspiller. Jeg hadde ikke fått den mengden med trening som jeg har fått nå. De har mye tyngre skoledager enn vi har, men vi får samme studiespesialisering, sier Marcus Pedersen. 

SPANIADRØMMEN: Marcus Pedersen har skrevet A-lagskontrakt med TIL fra og med 2019-sesongen. - Det er første steg. Det store målet er å spille i Spania, sier 18-åringen. Foto: Tromsø IL

Noen går her bare fordi de synes det er artig

To andre som har høye mål er langrennsløperne Jakob Degerstrøm Hanssen og Teodor Kruse Sørensen, som går henholdsvis første- og tredje klasse på NTG Tromsø. 

– De har det beste tilbudet når det gjelder kombinasjon av toppidrett og skole. Vi får trent hver dag på morgenene, og det ville vi ikke fått på andre skoler, sier duoen.

Målene er nøkterne. I første omgang. 

– Jeg håper å bli med på satsingslaget til Team Nord-Norge, og etter hvert få gå verdenscuprenn. Man har jo alltid lyst til å bli best, men jeg tenker det er greit å ha realistiske mål. Klarer man de, så kan man utvide horisonten, sier Teodor Kruse Sørensen, og Jakob nikker seg enig. 

– Man må bare trene godt, stå på og ha trua selv på at man kan lykkes, sier Jakob Degerstrøm Hanssen.

De mener ikke alle NTG-elevene drømmer om gull, heder og ære.

– De fleste her har nok en tanke om å bli profesjonelle idrettsutøvere i sin idrett. Noen går nok her bare fordi de synes det er artig, og trives med idretten sin. Etter hvert ser nok mange at de ikke blir toppidrettsutøver, men så har de likevel hatt tre veldig fine år her. Har du økonomiske forutsetninger, så trenger du ikke bli landslagsutøver for å ha glede av å gå her, sier Teodor Kruse Sørensen.

Drømmen som brast

Marcus Sletten (t.v) sammen med Stian Bjornes (midten) og Gard Lohne (t.h) i Actiweightlabs. Foto: Privat

To NTG-elever som ikke klarte å realisere den største fotballdrømmen er Ludvig Balteskard Rinde og Marcus Sletten.

De gikk på det første NTG-kullet, da skolen startet opp i 2008. Rinde fikk fire seriekamper for TILs A-lag, før han gikk til TUIL og spilte der i flere sesonger før han ga seg som 25-åring. I dag jobber 27-åringen som lege på UNN, der han akkurat har fullført doktorgrad og skal disputere 12. desember.

Marcus Sletten fikk ikke sjansen på TILs A-lag, men var en viktig spiller for FK Senja og Finnsnes IL i mange sesonger, før han valgte å gi seg etter 2017-sesongen, for å satse alt på på å utvikle et treningsredskap som skal bedre effekt av styrketrening. I dag bor og jobber han fra Alicante i Spania.

Begge begynte på NTG fordi de drømte om å nå helt til topps som fotballspillere.

– Ja, det var jo det som var drømmen. Jeg er egentlig fornøyd med hvordan det ble. Jeg fikk spilt noen kamper for TIL, og mange kamper for TUIL på bra nivå. Når jeg ikke fikk spille i TIL, og etter hvert ble en del år i TUIL, så skjønte man jo etter hvert at man ikke ville nå helt til topps. Det var helt greit. Jeg manglet den indre «driven» som må til for å lykkes, og mistet motivasjonen. Fotball tok mye tid, og jeg ville gjøre andre ting, sier Ludvig Balteskard Rinde.

Man drømte jo om å spille i eliteserien. Jeg hadde ti-elleve sesonger i 2. divisjon, og veien til eliteserien kan være kort derfra. Men etter at jeg bikket noenogtyve år, så begynte jeg jo å skjønne at det kunne bli vanskelig. Og da jeg bikket 25 begynte man å vurdere hvor mye tid man ville bruke på fotball. Jeg fant ut at det var viktigere ting å bruke tiden på, sier Marcus Sletten.

Begge mener NTG gjorde det skolen kunne for at de skulle lykkes som fotballspillere.

– Vi fikk god oppfølging og mulighet til å trene på dagtid. Det var bra tilrettelagt, og det var egentlig opp til en selv, sier Balteskard Rinde.

– Fotballmessig så var det så bra som det kunne blitt. Samtidig er det ikke vits å gå der, hvis du ikke har som mål å nå helt til topps. Da vi gikk der var vi få elever og det var en liten skole, så du får ikke den skolehverdagen som er normal på andre skoler. Men mange av de jeg gikk sammen med er mine beste venner i dag, selv om ingen av oss spiller eliteserie i dag, sier Marcus Sletten.

Ikke sikkert jeg hadde blitt fotballspiller om jeg hadde valgt ei anna linje

En som spiller fast i eliteserien, og som oftest godt, er Kent-Are Antonsen. Balsfjordingen er født i 1995, og valgte NTG og Tromsø da han begynte på videregående, selv om han hadde en rekke andre tilbud i klubber lenger sør i Norge. 

Han mener NTG har hjulpet han dit han er i dag, en støttespiller for TIL. 

– Ja, det vil jeg si. Jeg kom meg gjennom skolen, og de var utrolig flink til å legge til rette for meg når jeg var borte med U-landslag og etter hvert begynte å trene med A-laget. Jeg fikk et solid opplegg på skolen, og de satte krav til at jeg måtte ha struktur i hverdagen, sier Kent-Are Antonsen.

– Hvor ville du vært i dag uten NTG Tromsø?

– Det er vanskelig å si. Her fikk jeg mulighet til å spille fotball under gode trenere hver eneste dag. Det er ikke hogd i stein at jeg ville blitt eliteseriespiller om jeg hadde valgt en annen linje. Fotballinja fungerte veldig bra for meg, og de har et solid apparat. De la til rette for at jeg først og fremst kunne være fotballspiller, sier Kent-Are Antonsen.

TIL har en strategi om at de skal produsere eliteseriespillere gjennom NTG-samarbeidet. Antonsen merket det trykket. 

– Ja, jeg kjente på det. Det var det de ville da jeg kom hit. Jeg var kanskje en av dem det var mest forventninger til at jeg skulle ta steget. TIL ville ha meg her og sa tidlig klart ifra at de ønsket at jeg skulle bli A-lagsspiller, sier Kent-Are Antonsen. 

Han er klar på hva han vil anbefale unge fotballspillere med en drøm om å lykkes. 

– Jeg ville gått på NTG igjen, fordi du får tilrettelagt trening og skole. Du får også tilgang på den beste banen rett utenfor skoledøra, så jeg er ikke i tvil om at jeg ville gått på NTG igjen, sier Kent-Are Antonsen.

NTG-ELEVER MED TIL-KAMPER
Disse spillerne har gått på NTG Tromsø og fått eliteseriekamper for TIL (antall kamper i parentes):

Kent-Are Antonsen (137)

Thomas Drage (136)

Mikael Norø Ingebrigtsen (84)

Runar Espejord (73)

Lasse Nilsen (72)

Jostein Gundersen (61)

Ulrik Yttergård Jenssen (39)

William Frantzen (24)

Jacob Karlstrøm (10)

Fredrik Michalsen (7)

Ludvig Rinde (4)

Sigurd Grønli (3)

Lars Henrik Andreassen (2)

Håkon Kjæve (1)