Hjem Eline er virkelighetenes "Helena Mikkelsen"

Eline er virkelighetenes "Helena Mikkelsen"

Ingen andre kvinner i Norge trener herrelag på høyere nivå enn det 28-åringen fra Skjervøy i Nord-Troms gjør.

Eline Torneus, som til daglig jobber på NTG Tromsø, kjenner seg igjen i karakteren Helena Mikkelsen. I NRKs nye TV-serie "Heimebane", spiller Ane Dahl Torp norgeshistoriens første kvinnelige fotballtrener for menn på toppnivå. I serien rykker det fiktive fotballaget Varg opp i Eliteserien, og kort tid etter står de uten trener. Da får Helena sjansen til å bli norgeshistoriens første kvinnelige fotballtrener på toppnivå. Og det skaper reaksjoner.

Eline fikk også mye oppmerksomhet da hun tok over herrelaget Skjervøy i 3. divisjon i fjor høst. Før dette trente Eline Fløya-jentene i 1. divisjon. Selv mener hun overgangen var helt uproblematisk. Hun har flere gode støttespillere rundt seg. I tillegg er hennes bror, Svenn Johansen, både spiller og hjelpetrener. "Det var ikke like skummelt med Skjervøy som det hadde vært med en annen klubb. Jeg har så mye venner og familie der, og to trenere som jobber med Skjervøygruppa som jeg har kjent hele livet," sier hun.

I motsetning til Helena, har Eline blitt tatt godt i mot av både herrelaget og supporterne.

Som yngst i søskenflokken, hadde Eline en tøff oppvekst både på godt og vondt. "Jeg hadde en motivasjon som liten, og det var å bli større og sterkere enn brødrene mine," forteller hun. Noe av tøffheten hennes sitter nok igjen fra barndommen. 

Eline mener at den største forskjellen på å trene gutter og jenter er at det stilles høyere krav til henne som herretrener. Som jentetrener var Eline mer opptatt av personlige forhold til spillerne, mens som guttetrener går det kanskje mest i det å styre hele gruppen samtidig på en god måte.

Eline har til sammen spilt ni år i Toppserien for både Fløya og Røa. Hun har også vært innom alle aldersbestemte landslag, i tillegg til A-landslaget. Eline har fotball både som jobb og på fritiden. Hun ble nylig ferdig med sin masteroppgave i idrettsvitenskap om fotball og talentutvikling. Eline har ansvaret for fotballjentene ved skolen. Da hun begynte på NTG, fikk hun i oppgave å bygge opp en stabil og god jentegruppe. Kun om hun oppfylte dette kravet, ville hun få fast ansettelse ved skolen. Eline  tok utfordringen på strak arm, og både nivået på jentene og antall søkere har aldri vært høyere enn nå.