Hjem Akademiklassifiserings-rapporten: NTG - Best på skole og fotball

Akademiklassifiserings-rapporten: NTG - Best på skole og fotball

Både Stabæk Fotball (i samarbeid med NTG-U Bærum og NTG Bærum) og Kongsvinger IL Toppfotball (i samarbeid med NTG-U Kongsvinger og NTG Kongsvinger) er blant de ledende i verden når det gjelder samarbeid mellom fotball og skole.

Akademiklassifiseringen er nå blitt offentliggjort. Dette er et verktøy som etablerer klare standarder for arbeidet med toppspillerutvikling. Modellen er bygd opp rundt 10 dyktighetsområder og 143 underliggende kriterier. Områdene er vektet i forhold til hverandre, og alle 10 områder er sentrale for å utvikle spillere. 

Modell for akademiklassifisering

I den omfattende rapporten utarbeidet av Norsk Toppfotballsenter er de  16 klubbene som spilte i Eliteserien i 2017 blitt vurdert, i tillegg til lagene som rykket opp fra 1. divisjon. 

Et av områdene som er blitt vurdert i modellen er skole/fotball. I rapporten står det: ”et samarbeid med offentlige og/eller private skoler, skal gi unge spillere mulighet til å prioritere idretten sin og samtidig kombinere fotballutdanningen med grunnskole og videregående utdanning”. Ungdomstiden er en periode i livet hvor man opplever store endringer både biologisk, psykologisk og sosio-emosjonelt. Samarbeidet mellom klubben og skolen er dermed et veldig viktig område for unge fotballspillere. Ved å tilpasse utøverne og tilby en individuell oppfølging kan totalbelastningen lettere kontrolles om man tar hensyn til de ulike arenaene spilleren befinner seg på. 

I tabellen over vektlegges både barneskole/FFO, ungdomsskole og videregående skole. Maks poengsum det er mulig å oppnå er 3 poeng på barneskole/FFO, 8 poeng på ungdomsskole og 9 poeng på videregående skole. Stabæk og Kongsvinger topper listen når det gjelder skole og fotball samarbeid. NTG Bærum etablerte ungdomsskole i 2004, mens NTG-U Kongsvinger ble etablert på høsten 2016. Stabæk er i samarbeid med NTG Bærum den eneste klubben med full uttelling på skole/fotball samarbeidet. Samarbeidet har resultert i 9 spillere med A-landslagskamper, 43 med U-landslagskamper og 36 med A-kamper for Stabæk. Siden NTG-U Kongsvinger ble etablert i 2016, har skolen i dag kun 8. og 9. trinn. Neste skoleår vil skolen få et 10. trinn. Kongsvinger kaprer dermed plassen rett bak Stabæk med 19 av 20 mulige poeng. Neste år vil det bli etablert en ungdomsskole i Tromsø (NTG-U Tromsø), i tillegg til at NTG Bodø og NTG-U Bodø vil bli startet opp.

Norsk Toppfotballsenter mener Stabæk er blant de ledende i verden når det gjelder samarbeid mellom fotball og skole. Stabæk har et godt samarbeid mellom NTG-U Bærum og NTG Bærum. Dette samarbeidet er i følge Espen Olafsen i Norsk Toppfotballsenter helt unikt, både i Norge og i verdenssammenheng. Det er ikke mange klubber i verden som har et tilsvarende samarbeid mellom skole og fotball. Samtlige av Stabæk-spillerne på aldersbestemte landslag går på NTG.

Spillere som Mats Møller Dæhli, Morten Thorsby, Andreas Hanche-Olsen, Herman Stengel og Hugo Vetlesen har alle vært gjennom klubbens seksårige skoleløp.